About me

Mother Russia

Stiti tezaurul ala al nostru de la rusi? Closca cu puii de aur & Co.
De fapt n-aveti cum sa-l stiti...ca e la rusi. Nici eu nu-l stiu altfel decat din poze. Ma rog. Facand abstractie de toate chestiile alea din aur care sunt la rusi ...ne mai ramasesera si noua cateva chestii din aur. Pe unele le tineam in Muzeul Aurului, in Hunedoara.
Partea buna e ca, era un muzeu autonom (adica nu cersea nimic de la stat si se administra singur). A fost "de stat" numai cat au fost comunistii la putere. Apoi a intrat in parteneriat cu minele Gura Barza.
"Pe vremuri", pentru ca aurul se gasea atat de aproape de suprafata, oamenii il "culegeau" pur si simplu o data pe luna, iar apoi nu mai lucrau. Dar nu erau lacomi. Luau doar cat era nevoie.
Pe vremea comunistilor, insa, localnicii au fost instigati sa caute aur, indemnati sa scoata cat mai mult la suprafata, dar pedepsiti aspru daca incercau sa pastreze ceva pentru ei. Am auzit ca in perioada ceausista, din zona dispareau, unul cate unul, administratorii minei si minerii despre care se descoperea ca furau din productie.
Insa perioada comunista a luat sfarsit in 89', iar de cativa ani si minele s-au inchis, lasand Muzeul Aurului "singur pe lume".
Cele mai frumoase mostre din aur nativ, unice, nascute din inima Muntilor Metaliferi, isi aratau frumusetea pe rafturile unei cladiri depasite tehnologic, care ar fi trebuit sa le apere.
Pe cat de frumoase erau exponatele, pe atat de jalnic arata cladirea. Ploile, frigul si timpul isi spusesera cuvantul pentru tavanul muzeului, sticla vitrinelor era lipită pe alocuri cu scoci, si parca nu ar fi fost destul, muzeul nu avea incazire iarna.
Totul e la trecut, pentru ca mai nou s-au apucat sa-l renoveze, mutand bineinteles toate exponatele "intr-un loc secret" de unde sunt curioasa daca se vor mai intoarce vreodata...
Nu ar fi prima data cand lucrurile cele mai de pret ale Romaniei ajung pe la alte popoare...



"Soparla de aur"

Foita de aur


In muzeu exista o sectiune foarte bogata de mineralogie - circa 1.000 de piese -, chiar si doua diamante din Africa de Sud. Multe au fost obtinute de Muzeul aurului prin schimburi cu diferite alte muzee din lume. Alte exponate deosebite sunt octaedri de fluorit de culoare verde deschis de la Cavnic, cristale cubice de pirit cu muchia de 10 cm. O secţiune viza istoria mineritului din zona. Exista ciocane de piatra vechi de 5.000 de ani, o palarie de miner din secolul XIX, din postav îmbibat cu seu de oaie, si puteti vedea cum arata saidrocul, unealta cu care se alege nisipul aurifer din ape.

***